maanantai 9. maaliskuuta 2015

Bioenergia-alan tulevaisuudesta (Gasum Oy:n ennakkotehtävät tunnille)

1) Haasteet kiertotalouden toteuttamisessa? Miten hyödyntäisit omaa osaamistasi toteutukseen ja mitä osaamisalueita haluaisit vahvistaa?

Kiertotalouden toteuttaminen Suomessa kohtaa vastoinkäymisiä juurikin käytännön toteutuksen saralla, vaikka innostusta alan kehittämiseen löytyisi. Suomessa on pitkälle kehittyneet toimintamallit teollisuudessa ja liike-elämässä, jotka heijastuvat lainsäädäntöön asti. Muutosten toteuttaminen infrastruktuuriin vaatii muutoksia sekä elinkeinoelämän, tekniikan, asenteiden että lainsäädännön saralla. Yhteistyö valtion ja eri yritysten kesken on vaatimus kiertotalouden toteuttamiseen, eikä pelkästään Suomen sisällä vaan myös kansainvälisesti. Suomessa monet yritykset ovat yheistyössä Sitran ja Tekesin kanssa viemässä alaa eteenpäin. Sitra ja Tekes tuova yrityksiä yhteen, jolloin kiertotalouden toteutuminen edistyy. Ilman yhteistyötä kautta eri elinkeinoelämän alojen kiertotalouden on mahdotonta toteutua täydellisesti tai edes osittain. Mitä enemmän toimijoita osallistuu kiertotalouden toteutukseen, sitä enemmän saadaan kiertoon materiaalia ja jätteen syntymistä vähennettyä.

Eri toimijoiden houkuttelu mukaan on tärkeä osa kiertotalouden onnistumisessa. Suurin motivaattori yleensä on taloudellinen kannattavuus ja sen tuomat voitot toimijalle. Uusien ratkaisujen tulee olla kustannustehokkaita pitkällä aikavälillä, mutta uusiin toimintamalleihin siirtyminen on toimijalle kiinnostavampaa, mikäli se ei vaadi suuria taloudellisia investointeja ja saavutetut voitot toteutuvat mahdollisimman nopeasti. Kiertotalouden totetuttamiseen osallistuminen tuo toimijalle myös epäsuoria taloudellisia etuja, joita on vaikeampi mitata taloudellisesti, esimerkiksi yritysimagon paraneminen kuluttajan silmissä ja siitä syntyvä kysynnän lisääntyminen. Tekniikan kehittyessä kustannukset ovat yleensä laskeneet lyhyelläkin aikavälillä, jolloin sen käyttöönottokynnys laskee jatkuvasti.

Koemme opiskelun ympäristötekniikan saralla erittäin hyödylliseksi keinoksi kiertotalouden toteuttamisen kannalta. Omaksumme koulussa perusteet teknilliseen osaamiseen ja pystymme omien kiinnostusten mukaan muokkaamaan koulutustamme. Vahvuutena näkisimme jokaisen oman kiinnostuksen alaa kohtaan. Pelkällä peruskoulutuksella saa tiettyjä tuloksia, mutta mikäli halutaan jatkuvia tuloksia tulee myös koulutuksen ja kiinnostuksen olla jatkuvaa. Omaa innostusta alaa kohtaan tulee viedä eteenpäin omalla urallaan ja omaksua jatkuvasti uusia toimintamalleja.

2) Miten näet bioenergia-alan tulevaisuuden globaalisti, Suomessa ja paikallisesti?

Bioenergia-ala tulee nousemaan globaalisti: ilmansaasteiden vähentämispyrkimykset ja fossiilisten polttoaineiden rajallisuus toimivat siihen hyvänä kannustimena. Suomessa etuna on yritysten jo tekemä pohjatyö ja mittavat metsäresurssit. Paikallinen energiaomavaraisuus kiinnostaa monia ja bioenergia voisi auttaa varsinkin suurempien kaupunkien polttoainetarpeen tyydyttämisessä. Vuoden 2020 päästönvähennystavoitteet tullaan suunnitelmien mukaan toteuttamaan 75-prosenttisesti puupohjaisen biomassan avulla. Maanlaajuisesti valtion ja EU:n bioenergialle kohdistamat tukitoimet auttavat laitosten leviämisessä sekä tutkimustyössä. Myös fossiilisiin polttoaineisiin ennen keskittyneet yritykset, kuten St1 ja Neste Oil, ovat siirtyneet enemmän biodieseliin ja rohkaisevat siten muita esimerkillään.

3) Turun seudun mahdollisuudet kiertotaloudessa/uusiutuvassa energiassa – energiaomavaraisuus seudun menestystekijäksi?

Turun kaupungin tavoitteena on nousta kiertotalouden edelläkävijä Suomessa. Sen lisäksi, että kiertotalous luo Turkuun ja sen lähialueille (toki myös muualle Suomeen) satoja uusia työpaikkoja sen on arvoitu parhaimmillaan tuovan 2,5 miljardin euron vuotuisen kasvun Suomen taloudelle. Tästä Turku hamuaa itselleen merkittävää osuutta. Kiertotalouden edistämisessa merkittävä osuus on tuotantolaitoksilla. Toisen jäte voi olla toisen raaka-aine. Varsinais-Suomessa tämän tyyppisiä teollisisa sybmbiooseja on runsaasti. Raision tehtaiden alueella on vuoden alussa käynnistetty SmartChemistryPark -kehitysalusta jossa kemianteollisuuden pk-yritykset jalostavat biomassoja, kierrätysmateriaaleja ja teollisuuden suvutuotteita uusiksi tuotteiksi. Esimerkiksi Biovakka tuotta biokaasua ja sähköa jätevesilietteestä ja Meriaura Groupilla on laivoja jotka kulkevat vanhoilla kasviöljyillä. Kiertotalouteen siirtymisen ohella Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2040 mennessä. Vuoteen 2020 mennessä Turku on sitoutunut tuottamaan ylittämään fossilisen energian osuuden uusiutuvilla energiamuodoilla. Yhtenä tavoitteena on myös jätteetön kaupunki.


4) Keinot kierrätysbiokaasumarkkinan rakentamiseen ”tyhjästä”, kysynnän ja tuotannon tasapainottaminen?

Kierrätysbiokaasumarkkinan rakentaminen tyhjästä vaatii suuria taloudellisia investointeja. Paras keino markkinoiden rakentamiselle on kysynnän luominen. Ilman kysyntää tuotteelle ei ole kuluttajia ja täten tulos jää tappiolliseksi. Kierrätysbiokaasumarkkinoita luodessa ensimmäiset askeleet otetaan tekemällä yhteistyötä eri alojen yrityksien ja viranomaisten kanssa. Eri lähestymismalleja kysynnän luomiselle on monia, mutta tässä tapauksessa käytännöllisin tapa olisi tarjonnan ja infrastruktuurin luominen paikallisesti. Mikäli tulos olisi kokeilussa voiton puolella, voidaan aluetta ja tarjontaa laajentaa. Markkinoinnilla on tärkeä rooli uuden tuotteen kysynnän luomisessa, sillä sen luomat mielikuvat ja tietoisuus vaikuttavat kulutuksen määrään.