Maailmalla aaltoenergia on vielä lapsenkengissä. Erilaisia pilottihankkeita on tosin käynnissä ympäri maailmaa.Voimalat ovat pitkälti koekäytössä muun muassa tekniikan korkean hinnan ja kehittymättömyyden takia.
Pelamis Wave Power -yrityksen Aguçadouran aaltopuisto Portugalissa oli avautuessaan syyskuussa 2008 maailman ensimmäinen aaltoenergiavoimala. Se tuotti sähköä parhaimmillaan noin 2,25 MW. Valitettavasti voimala sulkeutui kahden kuukauden kuluttua avautumisestaan teknisten ja talouskriisin aiheuttamien ongelmien vuoksi, ja sen uudelleenavautumista pidetään tekniikan vanhanaikaisuuden takia epätodennäköisenä. Sama yritys on kehittänyt suurta viiden megawatin "merikäärmeeksi" kutsuttua voimalaa Skotlantiin.
Pelamis on voittanut useita palkintoja innovatiivisen toimintansa ansiosta, mutta meni siitä huolimatta vuonna 2014 vararikkoon.
Myös Englannissa on omat aaltoenergiahankkeensa. Cornwallin Wave Hub Ltd on voittoa tavoittelematon yritys, jota rahoittaa Iso-Britannian hallitus. Wavehub-projekti mainostaa voivansa tuottaa 30 megawattia ja se sijoitetaan 16 kilometrin päähän rannasta.
USA:n ensimmäinen, lähinnä koekäyttöön suunniteltu aaltoenergiahanke syntyy Oregonin osavaltioon. Suunnittelijana on Washingtonin ja Oregonin yliopistojen yhteistyössä perustama Northwest National Marine Renewable Energy Center (NNMREC). Tarkoituksena on ottaa talten myös vuorovesienergiaa. Projekti "The Pacific Marine Energy Center" (PMEC) koostuu neljästä erilaisesta voimalatyypistä. Sijoituspaikka on noin kahdeksan kilometrin päässä rannasta, mistä merenalaiset kaapelit kuljettavat energian verkkoon. Projektin pitäisi valmistua muutaman vuoden kuluttua ja hankkeen osanottajat uskovat sen nostavan Oregonin osavaltion suunnannäyttäjäksi meren uusiutuvan energian hyödyntämisessä.
.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti